maandag 8 juni 2009

Programma week-end 10 & 11 oktober 2009


Inhuldigingsceremonie week-end 10 & 11 oktober 2009
Zaterdag 10 oktober 2009 - 9.30 uur
Battlefield tour langs kapitein Robertson's tank route en de plaats waar hij sneuvelde (VC Cross) + soldaat Allen zijn DCM site.

Dit was het eerste Victoria Cross voor het Tank Corps.

Soldaat Allen werd onderscheiden met het DCM voor zij assistentie van Kapt. Robertson in deze actie. Sdt Allen overleefde dit gevecht maar zou 2 weken later sneuvelen in Cambrai (Fr).

Rondleiding langs Kapt. Robertson's tank route die hij volgde op 4 oktober 1917. Er wordt halt gehouden op de plaats waar hij sneuvelde. Dit was ook de plek waar Sdt. Cyril Sheldon Allen die Kapt. Robertson assiteerde zijn DCM onderscheiding behaalde. Alhoewel danig geschokt en in de lucht geblazen overleefde Sdt. Allen deze aanval maar sneuvelde op 20 november 1917 te Cambrai.
Indien men het wenst kan men hier poppy crosses neerleggen.
Voor dit gedeelte is eigen vervoer vereist want het is 15 minuten rijden van de VC/DCM site naar Oxford Road CWGC waar Kapt. Robertson begraven werd.
Voor beiden wordt hier een speciale herdenkingsceremonie gehouden.

Oxford Road CWGC 11.00 uur

De familie van Kapt. Clement Robertson zal aanwezig zijn op deze speciale ceremonie en brengt Clement's VC naar zijn laatste rustplaats.

Tank Memorial inhuldigingsceremonie 14.00 uur

Verdere details worden later doorgegeven.

Menin Gate Last Post ceremonie 20.00 uur

Dit is een speciale plechtigheid ter ere van het TANK MEMORIAL YPRES SALIENT.
(zie reservatie voor 10 oktober 2009 op de kalenderlijst van http://www.lastpost.be/)


Zondag 11 oktober 2009 - 10.00 uur

Parking Guynemerplein te Poelkapelle

Tank action battlefield tour.

Rondleiding in Poelkapelle met assistentie van fotografen die een reportage maken over de tankaanvallen van 4 en 9 oktober 1917. Er wordt halt gehouden waar DREADNAUGHT II, DOUBLE DEE II, DASHING DRAGOON II, DEUCE OF DIAMONDS, DAMON II, DOLLY, DUSKY DIS en DOP DOCTOR verzonken in de modder of aan flarden werden geschoten.

De rondleiding vervolgt de aanvalsroute van D5 DAKOIT. Verschillende crewmannen werden gedood of zwaar gewond. Er bestaat een kleine mogelijkheid dat een restant van D5 aan het monument vastgehecht wordt.

Johan van beselaere vertelt het verhaal van D5 DAKOIT.
De tank kwam vast te zitten voor de vernietigde kerk en uitgeschakeld op 4 oktober 1917. Een observatieplaat van de geschutskoepel van DAKOIT werd recent aan het tankmonument geschonken. Het werd op het slagveld teruggevonden. Johan die als kind opgroeide in Poelkapelle herinnert zich nog dat hij speelde met het toen nog onbekende relict. Hij kon zich toen nog niet voorstellen hoe betrokken hij zou raken met het verhaal van de tanks en bemanningen van de Grote Oorlog.

Verder naar Galipolli farm. Dit is het actiegebied van F41 FRAY BENTOS. Deze tank die vastgelopen was in niemandsland heeft het 60 uur volgehouden tegen verschillende Duitse infanterieaanvallen. De tank werd doorzeeft met AP kogels en zwaar toegetakeld door de Duitse artillerie. Tot overmaat van ramp werden ze aangevallen door de eigen troepen die dachten dat de F41 in handen was van de Duitse infanterie. Dit is een verhaal van moed en ongelooflijk veel geluk. De bemanning werd onderscheiden met 2 x MC, 1 x DCM, en 6 MM's.

De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de replica in aanbouw van de D29 DAMON II naast het tankmonument.

Johan van beselaere en de P1917A groep bouwen een 1:1 replica van een MK 4 tank ter nagedachtenis van D29 DAMON II. Johan geeft uitleg over de start van het project en het verdere verloop van de reconstructie.
Het replica project kan men in detail terugvinden op http://www.p1917a.blogspot.com/
D29 DAMON II stond als monument op het gemeenteplein van Poelkapelle waar het door de Duitsers in 1941 werd weggehaald voor metaalschroot.
De tankcommandant van D29 DAMON II was Lt. J. A. COGHLAN.

1 opmerking:

  1. I am Director of the Industrial revolution Museum, built where began to work the Liebig Company, that made the FRAY BENTOS corned beef and the extract of beef. This museum is in FRAY BENTOS CITY. I want to know if is possible to find any suppoort to fly en oCToBER 2009 to be present in this important ceremony.

    BeantwoordenVerwijderen